Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η συγκυβέρνηση βάζει τέλος στη ''δωρεάν'' υγεία!

Σφαγιαστικές περικοπές 2 δις ευρώ στον χώρο της Υγείας!
 Οι ασφαλισμένοι θα επιβαρύνονται πλέον οικονομικά με ποσά που θα φτάνουν έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και των νοσηλίων, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση.
Κούρεμα και στα προνοιακά επιδόματα με την καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται οι συγκεκριμένες παροχές, σκέφτεται με πληροφορίες να
θέσει επί τάπητος το Υπουργείο Οικονομικών στην προσεχή συνάντησή του με την Τρόικα.
Χιλιάδες ασφαλισμένοι και δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων βρίσκονται πλέον με το κεφάλι στην γκιλοτίνα της εγχώριας και της διεθνούς τρόικας.
Το πεσκέσι των περικοπών, σε εφάπαξ, προνοιακά επιδόματα ,συντάξεις, παροχές υγείας ξεπερνάει τα 7 δις ευρώ!!!
Φαίνεται να κλείνει λοιπόν το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της τρικομματικής, μνημονιακής συγχορδίας ,ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τα μέτρα και πάλι βαραίνουν τις πλάτες των ασθενέστερων εισοδηματικά λαϊκών στρωμάτων.
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών, των 11,5 δις, σηκώνει το υπουργείο Εργασίας (περικοπές 5 δις ευρώ, με τσεκούρι στην 13η και 14η Επικουρική Σύνταξη, 40% περικοπές στο εφάπαξ, καθιέρωση πλαφόν 30.000 για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων κλπ).
Ακολουθεί στην μαύρη λίστα των περικοπών άλλο ένα υπουργείο ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, το υπουργείο Υγείας, με περικοπές 2 δις στις δαπάνες Υγείας!
Συγκεκριμένα, σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμάκων που θεωρούν οι θιασώτες των μνημονίων ότι εκτινάσσουν τις δαπάνες , χωρίς ωστόσο να κρίνονται σκευάσματα «πρώτης γραμμής» (όπως είναι για παράδειγμα οι στατίνες και τα σκευάσματα γαστροπροστασίας), αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Βέβαια πως είναι δυνατόν να κρίνονται δαπάνες στον χώρο της υγείας ως δευτερεύουσες είναι ένα καίριο ερώτημα το οποίο φαίνεται να βρίσκει την απάντησή του στις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και λογικές.
Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, μέχρι και η ανθρώπινη ζωή!

Προωθείται επίσης η συμμετοχή στα νοσήλια (co-payment). Πρόκειται για μέτρο που ισχύει , εν μέρει, στην Ευρώπη, ωστόσο τα μοντέλα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα.
Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό συμμετοχής είναι πάγιο και τη διαφορά την καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συναρτάται από το ύψος των αποδοχών και συνεπώς είναι κλιμακωτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββάτου, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις, όπως:
• Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε και των υπηρεσιών σίτισης(!!).
• Οι συγχωνεύσεις ή/και η ενοικίαση νοσοκομειακών δομών, με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση μονάδων σε ιδιώτες.
• Η επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων.
• Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: